Property | Value |
---|---|
vocab:ActivityStatus | Finalisation |
vocab:AidType_Code | C01 |
vocab:AidType_Name | Project-type interventions |
vocab:CollaborationType | 1 |
vocab:Country_Code | TN |
vocab:Country_Description | Tunisia |
vocab:Description | Questo progetto, attraverso un approccio integrato e multistakeholder nella gestione territoriale, vuole creare opportunità di formazione e di sviluppo di microimprenditoria realizzando un polo di diffusione dei comportamenti agroecologici nella produzione e nel consumo. Principale gruppo target saranno donne e giovani uomini in condizioni di precarietà, potenzialmente portatori di iniziative imprenditoriali finalizzate alla promozione della filiera corta, dei mercati di prossimità, della biodiversità e di prodotti (anche trasformati) sani, sicuri, equi e nutrienti per tutti, realizzati con metodi innovativi, sostenibili, a basso consumo energetico e idrico. Per loro verranno realizzati percorsi formativi professionalizzanti in tema di produzione agroecologica, trasformazione dei prodotti, commercializzazione e inclusione finanziaria per favorire l'accesso delle iniziative imprenditoriali al sistema dell'economia sociale e solidale. A tale scopo verrà rafforzato il centro di formazione agricola per donne di Chebedda, gestito dall'UNFT - Unione Nazionale della Donna Tunisina, già luogo multifunzionale e di riferimento per tutto il territorio, trasformandolo in un polo di eccellenza in campo agroecologico: al tempo stesso luogo di sperimentazione (di tecniche innovative, di colture sostenibili ad alto valore economico e nutrizionale, di energie rinnovabili) e spazio di formazione professionale in tema di produzione sostenibile e creazione di impresa. Cuore del percorso, l'empowerment di genere per valorizzare il ruolo delle donne, anche attraverso il coinvolgimento delle famiglie in un dialogo sulla condivisione delle responsabilità al proprio interno. Le produzioni, naturali ed ecologiche nel loro intero ciclo (dalla terra al packaging al mercato) realizzate sia presso il centro che dalle microimprese sostenute, verranno raccolte sotto uno stesso marchio di qualità e promosse sul territorio attraverso azioni di marketing creativo e attività di sensibilizzazione nelle scuole e presso la cittadinanza sulle corrette abitudini alimentari, rafforzando la relazione con la comunità circostante. |
vocab:Description_en | This project, through an integrated and multi-stakeholder approach in territorial management, aims to create opportunities for training and development of micro-businesses by creating a pole of diffusion of agro-ecological behavior in production and consumption. The main target group will be women and young men in precarious conditions, potentially carriers of business initiatives aimed at promoting the short supply chain, proximity markets, biodiversity and (even processed) healthy, safe, fair and nutritious products, created with innovative, sustainable methods with low energy and water consumption.For them, professional training courses will be provided on agro-ecology, product processing, marketing and financial inclusion to facilitate the access of their entrepreneurial initiatives to the system of social and solidarity economy.To this end, the agricultural training centre for women in Chebedda, managed by UNFT - Tunisian National Women's Union, which is already a multifunctional and reference point for the whole territory, will be strengthened, transforming it into a centre of excellence in the agro-ecological field: at the same time, it will be a place for experimentation (of innovative techniques, of sustainable crops with a high economic and nutritional value, of renewable energy) and a space for professional training in sustainable production and business creation. At the heart of the project is gender empowerment to enhance the role of women, also through the involvement of families in a dialogue on the sharing of responsibilities.The natural and ecological products in their entire cycle (from the land to the packaging to the market) from both the centre and the supported micro-enterprises, will be collected under the same quality brand and promoted through creative marketing actions and activities to raise awareness in schools and among citizens on the correct eating habits, strengthening the relationship of the centre with the surrounding community. The involvement of all the main institutional and social actors (municipalities, businesses, schools, civil society) will create a structure of territorial planning for sustainable agricultural production, access to healthy food, the preservation of resources and resilience towards the risks deriving from climate change. |
vocab:FinanceType_Code | 110 |
vocab:FinanceType_Name | Standard grant |
vocab:FlowType_Code | 10 |
vocab:FlowType_Description | ODA |
vocab:Hierarchy | 1 |
vocab:IatiIdentifier | XM-DAC-6-4-011904-01-2 |
vocab:PlannedEnd | 2022-08-31 |
vocab:PlannedStart | 2019-09-01 |
vocab:Region_Code | |
vocab:Region_Description | |
vocab:TiedStatus | 5 |
vocab:Title | SELMA - SostEgno all'agricoltura Locale, alla MicroimpresA e all'empowerment di donne e giovani in Tunisia |
vocab:Title_en | SELMA - Support to the local agriculture, micro-enterprise and women's and youth empowerment in Tunisia |
vocab:Transaction | Commitment (2019): 1348000.0 EUR |
vocab:Transaction | Disbursement (2019): 485000.0 EUR |
vocab:Transaction | Disbursement (2021): 405000.0 EUR |
vocab:Transaction | Disbursement (2023): 458000.0 EUR |
rdfs:label | Projects #XM-DAC-6-4-011904-01-2 |
rdf:type | vocab:Projects |